Så tillverkar du hälsokost med en tablettpress

Tabletter är det bästa sedan skivat bröd. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Med en tablettpress kan du göra egna tabletter. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

tablettmaskin

Med en tablettpress kan du göra flera produkter

Du behöver inte köpa en ny tablettpress varje gång du ska göra tabletter. När du är klar med dina glukosamintabletter kan du fortsätta med nästa batch.

Glukosamintabletter är en variant i sig. På tre veckor har de börjat verka mot dina ledsmärtor. De blir som smörjolja i dina leder. De har alltid varit kosttillskott fram till nyligen.

Så fort de klassades som läkemedel blev de mycket dyrare. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Det behövs nämligen 1500 mg (2 X 750 mg tabletter) för att det skall fundera ordentligt.

Genom att underdosera blev användaren bättre men inte bra och fick gå till doktorn. Då fick man receptbelagda tabletter utskrivna istället. Man kan ju köpa de starkare tabletterna som är till för djur men det vill man ju inte göra. Lång näsa, läkemedelsindustrin.

Maskinen är lätt att hantera. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Även formen har en användarvänlig utformning.

Gör olika volymer

Rätt tablettpress ger rätt volymer. filmdragerad tablett
Det tar en stund så klart.

Tekniken är mycket avancerad. Tablettpressen pressar tabletterna. Olika formar ger olika utseende på tabletterna.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter. Du kan köpa tablettpressar via https://www.lfatabletpresses.com/.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Det är i princip lika många enkla maskiner som har en gemensam motor och ofta går ännu fortare.
En 32-hövdad maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Tabletten består av flera substanser som gör att den håller ihop och släpper lättare från formen. Akaciakostfiber kan stansas till tabletter utan problem.

Provar man att stansa strösocker jammar maskinen och stoppet är mycket svårt att få loss. Andra ingredienser är det samma sak med. Sådana ämnen brukar man fylla i kapslar.

Akaciagummfiber är ett vanligt klibbmedel. Men mikrokristallinisk cellulosa är det vanligaste. Blanda i ungefär 20 %.

När det gäller släppmedel så är magnesiumstearat det vanligaste. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Det är svårt att blanda pulver för det lättaste lägger sig överst. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Det går att använda en sked vid blandningen men det tar längre tid.

Börja med att blanda i klibbmedel. Sedan blandar du i släppmedlet. Om du blandar för tätt kan tabletten bli skör.

Den färdiga tabletten ska hålla om den tappas i golvet. Eller köp en hårdhetsmätare.

Om du använder 32 huvuden så väller det ut tabletter. Då kan det behöva blandas in flödesmedel så det rinner snabbt nog i maskinen. Om pulvret rinner för sakta kan det behövas.

Ibland blandar man också i fett och sötningsmedel i tabletterna. Du kan också förvandla tabletten till en deposittablett.
Med maskinen kan du göra egna halstabletter.

Det måste vara rent när man ska göra tabletter

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Det är därför det måste vara rent.

Maskinen måste rengöras ofta för att vara hygienisk. Det är viktigt att gå igenom maskinens alla delar. Det kan skada tillverkningen.

Tabletter med känsliga ingredienser måste kontrolleras extra varsamt. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Så skyddar du tabletterna

Om tabletterna faller sönder har du ingen nytta av en tablettpress. Det är vanligt om du är ovarsam. Vissa klibbmedel innehåller mikrokristallinisk cellulosa och då brukar det gå bra.

Då håller den länge. De blir mer attraktiva att använda. Det finns olika verktyg som du kan välja till. Det gör tillverkningen snabbare. Stansen är fullt ställbar.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Då har du nytta av den i många år framåt.