Om du vill ha rätt fuktighetsgrad på dina tabletter då ska du använda tablettslagning

Det finns en hel del att tänka på då man ska genomföra tablettslagning och tillverka tabletter för hälsokost- eller medicinindustrin. Tabletterna får inte utsättas för luftfuktighet som gör att man inte kan pressa som önskat och så måste man vara mycket försiktig med hantering av innehåll.

Tabletterna är väldigt känsliga för yttre påverkar därför måste du tänka på det i tablettpressningSfasen. Det handlar om allt från kvalitet till den metod som används för tablettslagning.

dragerade

Höljet på tabletten bestämmer hur fuktighetsbeständig den är. Ofta är det så att drageringen påverkar smaken. Tabletternas paketering är viktig för att skydda dem.

Mikrokristallinisk cellulosa används för att ge tabletterna dess klibbiga struktur. Dosering upp till 20% men det finns ingen övre gräns, man testar sig fram.

magnesiumstearat 0,5-1 % ger en bra skyddande yta på tabletterna. Allt finns på allt-fraktfritt.se.

Så går tablettslagning till

Du kan göra på flera sätt. Du kan använda dig av olika steg. Det finns fakta att läsa. På så vis vet man vilka metoder för tablettpressning som är de bästa.

Innehållet i tabletter får också betydelse för hållbarhet

På så vis kan man själv styra hållbarheten. När man använder sig av ingredienser som gör det svårare för fukt att ta sig in så är det mycket bra. Då blir hållbarheten längre.

Ett hölje är också bra för att påverka hållbarheten. tabletter
Hur ser du på medicinska produkter som manglats? Om den är helt förstörd så kan det ju vara svårt att äta den.

Det är mycket att tänka på vid tablettslagning. För att tabletterna ska ha ett optimalt skydd måste ingredienserna jobba tillsammans. Tabletten måste vara säker.

Vatten i medicinska tabletter

Det är vanligt att vatten förekommer. Det är inte ovanligt att vatten korsreagerar på andra material. Det finns de som inte reagerar.

Vi kan ta majsstärkelse som ett exempel. Majsstärkelse innehåller ofta över 10 % fukt. Men det reagerar ändå inte.

Det är viktigt med rätt utformning

Ytan på tabletten fungerar som ett skydd. Höljet tränger också bort onödig fukt. En torr tablett är mycket svårare att handskas med.

Vid tablettpressning måste pulverblandningen vara tillräckligt stabil att kunna stans ut. Man får prova. Man kan också köpa tillsatser som används för att stansa kapslar.