Ogräsmedel såsom trädgårdsskydd

Det är fridfullt för alla sinnen att vistas I trädgården där många människor gärna njuter samt ägnar sig åt trädgårdsarbete. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att stoppa fingrarna i jorden då och då är för många personer betydelsefullt för välbefinnandet. Det är såklart inte enbart jordiga händer som skänker välbehag utan allting som kommer med en trädgård – solen, den friska luften, de tydliga färgerna samt de fräscha dofterna. Vilken kategori av trädgård man vill ha är oerhört personligt, somliga gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, plus andra blir stimulerade av att innehava en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som äger en trädgård är att ogräs är en maximal ovälkommen inkräktare inom den harmoni man försöker skapa. Vissa lägger ner hela sin ande i trädgården medan andra enbart gör det som är särdeles nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett problem för otaliga trädgårdsägare och det bästa sättet att motverka dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar innefattar:

• Maskrosor

Dessa fina, solgula små blomster har en tendens att föröka sig tusenfalt i ett enormt kvickt tempo. Vill man äga en grön gräsmatta är de gula maskrosorna djupt irriterande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som skänker större besvär än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man promenerar barfota och är I synnerhet störiga ifall man har barn som man önskar ska få springa obehindrat på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Det här är en ganska tråkig växt, men som har en benägenhet att dyka upp överallt i tid och otid. Dessutom är åkerfräken ett problem att bli av med. Ogräsmedel utför absolut det ultimata jobbet, men ett råd är att man bryter stjälken en aning innan man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in redigt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det centralt att utföra en del åtgärder före man sätter igång:

• Se till att inga människor eller sällskapsdjur befinner sig i trädgården, särskilt inte barn.

• Täck samtliga de plantor du vill spara i trädgården med papp alternativt plast före du sprutar. Ogräsmedel gör tyvärr ingen skillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården ungefär två dagar före du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för ultimata resultat.

• Bästa tiden att påföra ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande mundering, andningsskydd, ögonskydd och handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är rätt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du känner till hur din applikator funkar innan du sätter igång.

Idag är det allmänt rekommenderade tillvägagångssättet att påföra ogräsmedel att använda sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns oerhört effektiva ryggsprutor att köpa till bra priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

På grund av att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna definitiv vara skadliga om de hanteras på felaktigt sätt. Barn får absolut inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska hantera dem bör vidtaga alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.