Att renovera – saker att fundera på

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få göra, men också resultatet av en obehaglig överraskning. Det är alltid bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det p.g.a. exempelvis mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det första man bör fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att uträtta själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan medföra allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och byta ut det. Det är således enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allting därför att den händige ska kunna upprätta sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering krävs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs även arbetsredskap. En bra idé är att ha en aning is i magen när det handlar om material – om man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen gällande sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller arbetsredskap så är det bra att fundera på vad man verkligen behöver köpa och vad man kan vara utan. Vissa verktyg kan man alltid ha användbarhet av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att inhandla det som man dessutom efteråt kan få användbarhet av är bra därför att kringgå en ocean av prylar som aldrig används.

Vissa företag hyr även ut maskiner som annars skulle vara väldigt dyra att köpa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är därför viktigt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, därför att slippa onödiga utgifter och spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget göra arbete i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, i synnerhet om man ger sig in på saker som man antagligen inte har helt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i övervägande redan innan man börjar därför att det annars kan sluta med att man har ett halvfärdigt badrum som inte fungerar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värt att må illa över – man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen på grund av fukt och mögel är det angeläget att man ser till så att ventilationen blir bra, eftersom möglet annars kvickt kommer åter. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli kvitt möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med hjälp av Tvärstopp eller Fulstopp.Det är dock vanligtvis oerhört dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.