Mögel i badrum – ett vanligt problem

Det är inte sällsynt med mögel i badrum. Det äger sin grund i att alltsammans som mögel vill ha för att expandera nästan jämt förekommer i ett fullständigt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte ständigt är den mest grundliga. Följaktligen är badrum, liksom odugligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum förekommer det också vanligtvis gott om hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Vanligtvis känner man en dålig lukt i anknytning med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst över kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, frånsett i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara rätt så svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort mindre mögelfläckar på kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att motverka att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är mycket miljöfarligt! Det dödar dock av möglet rejält.

Ifall man har stora bekymmer med mögel i sitt badrum så bör man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man ska även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges fäste där man inte enkelt kan ta bort det.

Det absolut främsta sättet att bli av med mögel är att avlägsna de angripna delarna och byta ut det med nytt material. Det tar inte endast hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna och gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man enbart stryker på ett likadant medel. Man ska inte vistas i rummet när man utför sanering på det sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Fräscht och bra ventilation är således grundläggande för att undgå mögel i badrum.