Har du bekymmer med mögel i badrummet?

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar eller dusch samt vägg frodas mögel om det får vara lite fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel tycker om just badrum är för att det förutom fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen stor hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återkomma snart igen trots att man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt lätt att upptäcka. En del mögel, till exempel svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och dylikt, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större upprustning än bara att byta kakel.

Om man misstänker att man har drabbats av mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan hitta mögel där en människas näsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel ifall man har drabbats av fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen lossnar.

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det bästa sättet att få undan mögel är att helt ta bort det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Om det inte är genomförbart kan man tvätta med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller illa lukt. Vid sanering av mögel ska man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Detta gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undfly fuktskador och mögel ska man se till så att badrummet är fräscht, det innebär regelbunden städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett rent badrum så minskar risken för mögel markant!