Vad är mikrobiell påväxt och hur blir man av med det?

Mikrobiell påväxt betyder att det växer organismer som man inte ser. Det är således ett annat ord för mögel, innan det har börjat synas såsom hårigt ludd eller svarta prickar på hela väggen. Mögel förekommer där det är fuktigt, som till exempel i oisolerade källare och vindar. Mögel älskar också att växa sig stora och luddiga i badrum eller på gamla matrester.

Mögliga matrester är enkelt att förvalta, det är bara att slänga det, gärna i en kompost där det gör nytta. Värre ställt är det om man drabbas av mögel samt andra mikrobiella påväxter i badrummet. Det är troligen ingen som anser att det är fräscht att ställa sig i duschen, eller ta ett skönt bad ifall väggarna hotar med att äta upp en och utrymmet stinker av illa lukt.

Vad bör man då tänka på för att undvika mikrobiell påväxt samt spridningen av mögel? Först och främst är det bra att känna till var de helst växer, vilket redan nämnts, nämligen där det finns gott om fukt. Tyvärr försvinner inte mögel och andra mikroorganismer som på ett trollslag om man torkar ut utrymmena som har blivit angripna. Det förhindrar däremot att det tillväxer och efterhand kommer det även att gå tillbaka, men det tar tid. Påväxt kan inte växa på positivt laddade ytor, det är en bra ide att behandla alla material med Tvärstopp – helst redan i ett nytt hus.

För att bli av med mögel krävs relativt drastiska åtgärder. Man bör helst börja med att utforska hur stora delar, samt vilka, som är angripna. Ett mögelangripet utrymme luktar ofta, men inte ständigt, dåligt. Lukten kan lättast beskrivas som unken samt ofräsch – har man en gång luktat på mögel så kommer man för alltid känna till hur den lukten känns. Det kan dessutom finnas synliga fuktskador på väggar, golv, tak samt möbler, beroende på omfattningen.

Fuktskador kan te sig på annorlunda sätt; missfärgningar i tapeter och bubblor i mattor är vanliga tecken. Mögel behöver inte alltid synas direkt på ytan. I exempelvis ett badrum där man städar noga, har en knappt synlig spricka i väggens kakel lett till att fukt kommer in innanför. Mögel tillväxer redigt innan man blir varse om det, då genom att det finns en dålig lukt i badrummet.

Hur kan man då av med mikrobiella påväxter, så som mögel? Det allra drastiska samt bästa sättet är att eliminera allting som är mögelangripet och byta ut med nytt material, som sedan skyddas med Tvärstopp. Det kan dock visa sig inte bara svårt, utan kanske rent omöjligt i vissa fall. Då kan man ta till andra metoder, till exempel sanering genom Fulstopp mögeldödande medel som stryks på ytan. Om det är svårt att nå källan till möglet kan man ha användning av så kallad fogging.

Fogging är en metod där man värmer upp samt förångar ett ämne som verkar avdödande på mikrober. Ämnet kommer då att befinna sig i mindre droppar att de kan tränga in i skrymslen som annars skulle vara mycket svåra att sanera. Man bör dock undvika att vistas i rummet under tiden fogging sker med tanke på att ämnena ofta är giftiga.

När man har mögelsanerat och åtgärdat fuktproblemen kommer det bli mycket svårare för mikrober att växa till sig. En ren samt torr miljö är det ultimata vapnet för att hålla väck mikrobiell påväxt.